Bericht: Betekenis van Kleuren & Toepassing in Design

Betekenis van Kleuren & Toepassing in Design

In mijn bericht van vorige week had ik het kort over de betekenis van kleuren, en de associatie ervan. Vandaag gaan we hier wat dieper op in.

Kleur roept gevoel en emotie op. En het is niet anders als het gaat om het selecteren van kleuren voor jouw bedrijf.

Het kiezen van de juiste kleuren voor jouw marketinginspanningen kan het verschil maken; jouw merk dat opvalt tussen de massa of erin verdwijnt. Door kleuren strategisch te gebruiken, kun je jouw publiek laten zien wat jij wil dat ze zien en hen daarmee een handje helpen. Het kan jou helpen om jouw merk te uiten zoals jij dit wilt. Om deze reden is het nuttig om te begrijpen hoe kleurenpsychologie werkt met betrekking tot design. Het kan jou helpen om jouw merk te uiten zoals jij dit wilt.

Hoewel het kiezen van de juiste kleuren jouw merkperceptie kan verbeteren, kan een slechte kleurselectie jouw merkimago ook schaden. Als je bijvoorbeeld de verkeerde kleuren kiest voor inhoud of logo, kan deze minder leesbaar en moeilijk te begrijpen zijn voor jouw publiek. Of je kunt het risico lopen om helemaal genegeerd te worden.

Kleur kan worden gebruikt om te beïnvloeden hoe mensen denken en zich gedragen ten opzichte van een merk, en hoe ze informatie interpreteren. De keuze van kleuren kan mensen helpen beslissen wat belangrijk is. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de verschillende kleuren betekenen.

Blauw

Vrede, rust, koude, kalmte, stabiliteit, harmonie, eenheid, vertrouwen, waarheid, conservatisme, veiligheid, netheid, orde, loyaliteit, depressie.

Blauw wekt een gevoel van kalmte samen met gevoelens van vertrouwen op. Blauw is een perfecte keuze voor medische merken. Dieper blauw kan een gevoel van vertrouwen en professionaliteit opwekken. Echter, door te veel blauw te gebruiken, kan een merk koud en afstandelijk overkomen.

Paars

Adel, spiritualiteit, ceremonie, mysterieus, transformatie, wijsheid, verlichting, fantasierijk, wreedheid, eer, arrogantie.

Voor merken die een sfeer van verfijning en royalty willen uitstralen is paars een een goede keuze. Maar ook om een creativiteit en rustgevende identiteit uit te dragen. Paars is een topkeuze van cosmetica merken en high-end retail bedrijven. Wie op zoek is naar een bredere, nuchtere aantrekkingskracht, moet diep paars vermijden.

Roze

Liefde en romantiek, zorgzaam, tederheid, acceptatie en rust.

Vaak beschouwd als de meest vrouwelijke kleur. Toch zijn roze tinten veelzijdig. Omdat het een lichtere kleur rood is, kunnen merken die roze gebruiken een gevoel van energie en opgewektheid behouden, vermengd met een perceptie van rustgevende kalmte. Dit gevoel wordt soms geassocieerd met vrouwelijke zorgzaamheid.

Rood

Opwinding, energie, intensiteit, hartstocht, liefde, verlangen, jeugdigheid, snelheid, kracht, macht, hitte, agressie, gevaar, vuur, bloed, geweld.

Rood is een populaire kleur in branding. Als je op zoek bent naar een luid, speels en jong merkimago, dan is rood een ideale optie. Als je de voorkeur geeft aan een meer ingetogen, conservatieve benadering, zal rood niet de juiste keuze voor jouw bedrijf zijn.

Oranje

Energie, balans, enthousiasme, warmte, levendig, zelfverzekerdheid expansief, flamboyant, aandacht vragen.

Oranje combineert een meer verkwikkende en actieve emotie die geassocieerd wordt met rood, terwijl zachtere tinten van geel worden gebruikt. Oranje is geweldig voor merken die gevoelens van vitaliteit en geluk willen opwekken. Oranje is een geweldige kleur voor oproepen tot actie.

Geel

Vreugde, geluk, optimisme, idealisme, helderheid, verbeelding, hoop, zonneschijn, warmte, filosofie, oneerlijkheid, lafheid, jaloezie, hebzucht, bedrog, ziekte, gevaar.

Deze warme kleur is het stralende voorbeeld van vriendelijkheid en vrolijkheid. Merken die consumenten willen aantrekken met een geruststellende, warme omhelzing en jeugdige energie, moeten naar geel kijken. Daarnaast kan de kleur een speelse en betaalbare identiteit uitstralen.

Groen

Natuur, milieu, gezond, veel geluk, jeugd, vernieuwing, groei, lente, vrijgevigheid, kracht, vruchtbaarheid, dienstbaarheid, jaloezie, onervarenheid, ongeluk.

Groen is een van de rustigere kleuren. De kleur suggereert een gevoel van evenwicht en rust, evenals een verbinding met de natuur. Merken die een kans voor een nieuwe start en veiligheid willen uitbeelden, kunnen groen beschouwen als een manier om de geest te ontspannen.

Bruin

Aarde, stabiliteit, haard, huis, buitenshuis, betrouwbaarheid, eenvoud en comfort.

De diepe tinten bruin wekken een gevoel van ernst op zonder de sterkere boventonen van zwart. Het is zachter en de verbinding met natuurlijke tinten maakt het een meer gegronde keuze. Een goede keuze voor merken die een gevoel van stille ondersteuning en betrouwbaarheid willen uitstralen. De verbinding met de natuur geeft ruige, maar warme gevoelens.

Zwart

Macht, verfijning, formaliteit, elegantie, rijkdom, mysterie, angst, kwaad, ongeluk, diepte, stijl, verdriet, wroeging, woede, anonimiteit, rouw, dood, soberheid.

Een ‘niet-kleur’, maar zeer krachtig om in branding op te nemen. Zwart wordt traditioneel gezien als een symbool van professionaliteit en stijl. Het wordt ook gebruikt om gevoelens van elegantie, inhoud en kracht op te wekken. Merken die voor zwart kiezen, willen een krachtig statement maken en autoriteit en respect uitstralen.

Grijs

Veiligheid, betrouwbaarheid, intelligentie, bescheidenheid, waardigheid, balans, kalmte, volwassenheid, conservatief, praktisch, ouderdom, neutraliteit.

Grijs is een neutrale ‘niet-kleur’. Merken kiezen er vaak voor vanwege het tijdloze, praktische en onbevooroordeelde gevoel. Het wordt meestal gebruikt als secundaire kleur om een kalmere en meer neutrale achtergrond te geven aan gedurfde kleuren, al gebruiken sommige bedrijven het met groot succes (bijv. Apple).

Wit

Eerbied, zuiverheid, geboorte, eenvoud, reinheid, vrede, nederigheid, precisie, onschuld, jeugd, winter, sneeuw, goed, onvruchtbaarheid, koud, klinisch.

Wit wordt meestal genegeerd of naar de achtergrond gedegradeerd, maar deze neutrale ‘niet-kleur’ is belangrijk. Wit is een reflecterende kleur die staat voor puurheid, verfijning en efficiëntie. Merken die een niveau van exclusiviteit en luxe proberen over te brengen, gebruiken veel wit.

Hoewel kleurenpsychologie al vele jaren wordt bestudeerd en geanalyseerd, is er nog steeds veel discussie over de exacte impact die kleur heeft op de menselijke psychologie.

De vraag is: aarom zijn er zoveel misvattingen over de psychologie van kleur en de betekenis ervan?

Een van de redenen is dat er veel variabelen zijn als het gaat om de effecten van kleuren. De kans bestaat dat verschillende mensen kleuren anders waarnemen. Hoe je een bepaalde kleur waarneemt, kan veel te maken hebben met je persoonlijke voorkeur, ervaringen in het verleden, culturele verschillen, sekseverschillen, etcetera.

Nu je meer weet over kleuren en de betekenissen ervan, is het tijd om ze toe te passen op je bedrijf. Hoewel veel niches gemeenschappelijke kleuren hebben, zoals blauw voor de gezondheidszorg, hoef je je niet altijd aan de regels te houden. Overweeg kleuren te kiezen die aangeven waar jouw merk over gaat of wat jij wil dat klanten voelen als ze jouw merk zien, of door jouw website bladeren.

Delen...