Bericht: 8 Principes van (Grafische) Vormgeving

8 Principes van (Grafische) Vormgeving

De principes van design zijn de regels die een ontwerper moet volgen om een effectieve en aantrekkelijke compositie te creëren. De fundamentele principes van design zijn balans, uitlijning, hiërarchie, contrast, ritme (herhaling), nabijheid, kleur, en (wit)ruimte.

Balans

Balans wordt gebruikt om het visuele gewicht van een afbeelding of ontwerp te illustreren. Het kan een beeld verenigen of verdeeldheid creëren. Een zorgvuldig uitgebalanceerd beeld geeft een gevoel van stabiliteit. Een onevenwichtig beeld zorgt voor verdeeldheid of onrust.

Uitlijning

De uitlijning creëert een visuele verbinding tussen elementen als afbeeldingen, vormen of tekstblokken. Het vertegenwoordigt de schaal van elk element door hun verhoudingen te vergelijken en te focussen op de elementen die een sterke impact kunnen hebben op gebruikers.

Hiërarchie

Hiërarchie combineert twee aspecten; dominantie en prioriteit, en geeft extra gewicht aan bepaalde elementen van een ontwerp boven andere. Denk bijv. aan grote of vetgedrukte letters, vormen om elementen te benadrukken, of het implementeren van kleurrijke elementen.

Contrast

Contrast is een belangrijk principe in elke vorm van kunst omdat het de aandacht naar de belangrijkste elementen van een ontwerp leidt. Contrast is twee tegenovergestelde elementen naast elkaar, zoals donker/licht, groot/klein, modern/klassiek, maar ook het gebruik van complementaire kleuren.

Ritme (herhaling)

Ritme brengt verschillende elementen samen om een meer georganiseerde en consistente look te creëren. Herhaling van bepaalde elementen, zoals logo’s of kleur, kan een merk gemakkelijk herkenbaar maken en de algehele look versterken. Ritme kan vloeibaar of progressief worden toegepast.

Nabijheid

Nabijheid maakt het ontwerp overzichtelijker door een relatie te creëren tussen gerelateerde elementen. Het vormt een visuele verbinding tussen belangrijke ontwerpfactoren zoals kleur, lettertype, type of grootte, waardoor de lay-out in balans is om een perfect ontwerp te vormen.

Kleur

Het kiezen van de juiste kleur kan helpen bij het bepalen van de toon van het ontwerp. Grafische ontwerpers gebruiken een kleurenpalet om kleuren te kiezen die contrast kunnen creëren of zelfs kunnen samenwerken om andere elementen aan te vullen.

(Wit) Ruimte

Ruimte verwijst naar het gebied rond of tussen de verschillende elementen van het ontwerp. Het kan worden gebruikt om vormen te maken of om de belangrijke aspecten van een ontwerp te benadrukken. Ook wordt er dikwijls gebruik gemaakt van de negatieve ruimte van een ontwerp.

Delen...